ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

 

Αγαπητοί φίλοι του Ελληνικού Ιστορικού Ευαγγελικού Αρχείου θα θέλαμε να σας ανακοινώσουμε τη δημιουργία από το Αρχείο μας ενός ειδικού αρχείου προφορικής ιστορίας της Διαμαρτύρησης στην ελληνική κοινωνία. Τι σημαίνει, όμως, προφορική ιστορία; Όπως γράφει ένας από τους πρωτεργάτες της προφορικής ιστορίας στη Βρετανία: «Η προφορική ιστορία είναι μια ιστορία που δομείται γύρω από τους ανθρώπους. Ζωντανεύει την ίδια την ιστορία και διευρύνει τον ορίζοντά της. Αναδεικνύει ήρωες όχι μόνο από τον κύκλο των ηγετών, αλλά και από το ανώνυμο πλήθος. […] Προάγει την επικοινωνία άρα και την κατανόηση μεταξύ των κοινωνικών τάξεων και των γενεών. […] Κοντολογίς βοηθά στην ολοκλήρωση του ανθρώπου». Η προφορική ιστορία, συνεπώς, έρχεται να συμπληρώσει την αρχειακή έρευνα, το γραπτό τεκμήριο και το φωτογραφικό ντοκουμέντο. Δίνει τον λογο σε ανθρώπους κάθε φυλής, χρώματος, θρησκείας, ιδεολογίας, κοινωνικής θέσης, ιδίως σε όσους για χρόνια έμεναν στην αφάνεια, υφίσταντο διωγμούς και καταπίεση, αλλά και όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να καταγράψουν σε γραπτό λόγο την ιστορία την οποία έζησαν, σε όσους με άλλα λόγια έμεναν ‘άσημοι’ (και όχι ασήμαντοι). Ιδίως η προφορική ιστορία δίνει τη δυνατότητα, αν και όχι αποκλειστικά, σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους και τις αναμνήσεις τους προτού αυτές χαθούν για πάντα κυρίως για εποχές και γεγονότα για τα οποία δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες.

   Το προφορικό αρχείο το οποίο σκοπεύουμε να οργανώσουμε στο προσεχές μέλλον αφορά σε ανθρώπους του ευαγγελικού χώρου στην Ελλάδα, οι οποίοι επιθυμούν να μας διηγηθούν την ιστορία τους μέσα από συνεντεύξεις οι οποίες θα καταγραφούν και θα απομαγνητοφωνηθούν και στη συνέχεια θα αποτεθούν στο ΕΙΕΑ ως μέρος του αρχειακού μας υλικού. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο προφορικός λόγος θα γίνει το απαραίτητο συμπλήρωμα του γραπτού λόγου και θα καλύψει τα οποία κενά υπάρχουν, αλλά θεωρούμε ότι θα προσφέρει επιπλέον τη δυνατότητα να γίνουν γνωστές οι εμπειρίες ανθρώπων που έζησαν σε διάφορες ιστορικές περιόδους της ελληνικής κοινωνίας, το πώς τις βίωσαν αυτές και επίσης πώς βίωσαν και τη δική τους ιδιαίτερη παρουσία ως Έλληνες Ευαγγελικοί εντός αυτών των συνθηκών.

   Δυστυχώς η προφορική ιστορία στην Ελλάδα δεν έχει ακολουθήσει τα βήματα ή καλύτερα τα άλματα τα οποία έχουν γίνει διεθνώς. Το αρχείο του πανεπιστημίου Columbia για παράδειγμα το 1998 διέθετε ήδη 7.000 μαρτυρίες και περίπου 700.000 σελίδες απομαγνητοφωνημένου κειμένου, ενώ για τον Καναδά και τις Η.Π.Α. μόλις το 1971 υπολογίζονταν ότι υπάρχουν 100.000 ώρες συνεντεύξεων και 1 εκατομμύριο σελίδες απομαγνητοφωνήσεων. Παρά ταύτα σημαντικές προσπάθειες γίνονται και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και σε αυτές τις προσπάθειες ευελπιστεί να συμβάλει και το Αρχείο μας πάντα βέβαια με τη δική σας βοήθεια, η οποία ελπίζουμε ότι θα μας δωθεί και πάλι απλόχερα, όπως έχει συμβεί μέχρι σήμερα και όπως συνεχίζει να γίνεται όσον αφορά στο γραπτό αρχειακό υλικό. Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε είναι να διαθέσετε λίγο από τον χρόνο σας για να μας παραχωρήσετε τις συνεντεύξεις τις οποίες χρειαζόμαστε προκειμένου να εμπλουτίσουμε τη συλλογή μας, και πάνω απ’ όλα να κατανοήσουμε την ιστορία της Διαμαρτύρησης στην Ελλάδα, αλλά και την ίδια την ελληνική κοινωνία στο πέρασμα των χρόνων.

Για πληροφορίες και επικοινωνία:

Στη διεύθυνση Λεωφ. Αμαλίας 50, 105 58, Αθήνα με την ένδειξη «Προς το Ελληνικό Ιστορικό Ευαγγελικό Αρχείο».

Επίσης μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 210 3231079 και 210 9316328, στο fax 210 3316577 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 20 Σεπτέμβριος 2012 11:15 )